Wet- en regelgeving voor lijmvakmensen

Lijmen is een vakgebied dat de afgelopen jaren enorm gegroeid is. Door het gebruik van lijm worden steeds meer toepassingen en oplossingen gevonden die voorheen niet mogelijk waren. Voorbeelden zijn lichtere en sterkere constructies, schoner werken, gecontroleerd proces. Lijmen is dus echt een veelzijdige verbindingstechniek met oneindig veel mogelijkheden. Bij groei van de techniek hoort ook wet- en regelgeving voor lijmtechnieken, daar vertellen wij u graag meer over. 

Het kiezen van de juiste lijm is namelijk erg belangrijk, en het op de juiste manier toepassen is misschien nog wel belangrijker. Wist u bijvoorbeeld dat 90 tot 95% van de foutieve lijmverbindingen wordt veroorzaak door het verkeerd lijmen en niet door de lijm zelf? Onvoldoende kennis van de materialen, de lijmen en/of een verkeerde voorbereiding kan voor de lijmverbinding dus zeer grote gevolgen hebben. Zeker als het gaat om het verlijmen van auto’s, machines, vliegtuigen, schepen is een gedegen lijmproces belangrijk. 

Wet- en regelgeving in Europa

Bedrijven zien dan ook steeds vaker de noodzaak in van goed opgeleide vakmensen op het gebied van lijm. In Duitsland is er zelfs al wetgeving van kracht sinds 2016 waarin vereist is dat vakmensen die lijmverbindingen maken hiervoor opgeleid moeten zijn. Deze wet- en regelgeving heeft de vorm van meerdere DIN normeringen:

  • Maakindustrie: DIN 2304;
  • Treinbouw: DIN 6701, deel 1, deel 2, deel 3, deel 4.

 

In Nederland en de rest van Europa wordt er ook regelgeving verwacht. De DIN normen uit Duitsland worden zelfs uitgebreid tot een EN-ISO normering die geldt voor heel Europa. Deze normering vat alle bovenstaande DIN normen samen in de EN-ISO 21368 norm. In het kort betekent dit het volgende: wie lijmt moet hiertoe gediplomeerd zijn. 

Sommige industrieën in Nederland lopen zelfs al voor op de Europese norm en hebben nu al te maken met wet- en regelgeving voor lijmtechnieken. Zo moeten werknemers actief in de treinenbouw op dit moment al opgeleid worden.

Wat betekent wet- en regelgeving voor lijmvakmensen voor uw bedrijf?

Bent u in actief in een industrie waarin gelijmd wordt en een foutieve lijmverbinding grote gevolgen heeft? Dan heeft het van kracht gaan van de EN-ISO 21368 norm waarschijnlijk grote invloed op uw bedrijf. Voor vakmannen en -vrouwen in de uitvoerende posities houdt de EN-ISO 21368 norm namelijk in dat zij opgeleid moeten worden tot European Adhesive Bonder (EAB) om te mogen lijmen in uw productieproces. Om voorbereid te zijn op de toekomst, is het verstandig om nu al te beginnen met het opleiden van uw personeel.

Wist u bijvoorbeeld dat lijmen volgens de EN-ISO 21368 norm al sinds het ontwikkelen van de norm in 2005 wordt aangeraden in Nederland? De norm stelt dat al het personeel dat zich met een verlijming bezig houd, volgens de eisen van de European Welding Federation (EWF) dient te zijn opgeleid. Wanneer in de ontwerp code van uw product naar de EN-ISO 21368 norm wordt verwezen, is het zelfs verplicht om aan de norm te voldoen.

Bent u dus actief in een industrie waar al wet- en regelgeving voor lijmtechnieken is ontwikkeld? Levert u op dit moment al producten aan Duitsland of andere landen waar er al wet- en regelgeving voor lijmtechnieken van kracht is? Of heeft u klanten die vereisen dat uw personeel opgeleid is? Dan kunnen wij u helpen bij het zo snel mogelijk opleiden van uw personeel.

Waarom is goede opleiding belangrijk?

Ten eerste is een opleiding tot European Adhesive Bonder nodig om te voldoen aan de wet- en regelgeving voor lijmvakmensen. Er zijn echter nog veel meer voordelen voor uw bedrijf! Zo leren uw medewerkers tijdens een opleiding tot European Adhesive Bonder hoe te lijmen op de juiste manier. De lijmtechiek, de eigenschappen van verschillende lijmen en het lijmproces worden uitgebreid behandeld. Na de cursus is de student dus in staat om zo te lijmen dat de optimale sterkte kan worden behaald en dat de kans op falen wordt geminimaliseerd. Dit voorkomt schade, bespaart kosten en verhoogt tevredenheid bij uw klanten. Daarbij is een diplomering een teken van expertise en kwaliteit.

Een opleiding bij het Centrum voor lijmopleidingen

Wij helpen u graag verder met het opleiden van uw personeel. Zo verzorgen wij meerdere opleidingen tot European Adhesive Bonder per jaar. Een overzicht van de geplande cursussen vind u hier. Indien u meerdere werknemers in een keer opleidt, plannen wij de opleiding tot European Adhesive Bonder graag in overleg zodat dit goed in uw planning past. Ook verzorgen wij cursussen op maat die precies bij de vraagstukken in uw organisatie aansluiten. Op deze webpagina geven wij u een uitgebreid overzicht van onze opleidingen.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Dan geven wij u graag vrijblijvend advies. U kunt ons Telefonisch bereiken via (0320) 76 27 41, een mail sturen naar info@2bond.eu of een bericht achterlaten op onze contact pagina. We horen graag van u!